torsdag 11 juli 2013

Trädgårdstitt del 2

Nu kommer "vita landet" som är en utopisk dröm där jag varje år försöker lyfta ut och in växter så att det bara är vitt (hur svårt som helst har det visat sig). Här är det sol hela dagen. Jorden är lätt och sandig. I år tog Magnus bort den extremt fula häcken och nu har vi ett luftigt staket av armeringsmatta istället. Här ska det klänga växter är tanken. Vi har börjat med björnbär, kaprifol och engelmannsvin.
 
 
 
Vi tog ner en stor och knasig lönn för många år sedan men sparade en hög stubbe där murgröna och klematisen "Huldine" klänger. Lönnen har ersatts med träden/buskarna havtorn och stjärnmagnolia. Tanken är att de tids nog ska lyfta rabatten som annars mest består av ett jytter av akleja, campanula av nått slag, studentnejlika, phlox, vit brunnäva, fingerört, vallmo, trift, pionen "Shirley Temple, fjärilsviol, spirea, rosenstav, fransk kungsljus och annat.
 
 
 
 
 
Så kommer den delen som uppifrån liknar en gammal telefonlur där pratdelen ligger i full sol och lyssnardelen ligger i djupaste skugga hela dagen, lite dramatiskt... När det gäller jorden så går den från sandig och lätt till kompakt och tung ju skuggigare det blir. Det är väldigt mycket växter här, precis som i övriga trädgården, som ska samsas om utrymmet. Rörigt kanske men inte allt för oroligt hoppas jag.
 
 
 
I den torra delen finns bla. pionen "Festiva Maxima", syrenen "Palibin", prakttry, daglilja, vallmo, viol, nysrot, kransveronika, bambu, rosen "Mme Alfred Carrier" (som varit sjuk ända sen den kom till trädgården för ca 10 år sedan), spirea. Klematisen "Summer snow" tvingar jag upp i en stor böjd armeringsmatta. Helst vill den själv slänga sig in till grannen eller krama den mörkbladig flädern "Black lace".
 
 
 
Utmed häcken finns lägre växter så som astillbe, fingerört, daggkåpa, funkia, smörboll, brunnäva, pionen "Sarah Bernardt" och en högre korallkornell som tukas hårt.
 
 
 
Skuggdelen inleds med silveraxet som i år är gigantiskt. Sen finns det några olika funkior, strutbräken, murgröna, vivor, vintergröna, skuggbräcka, en felplacerad perukbuske, humleblomster, fotblad, lunddocka, astillbe, guldrams... och så avslutas allt med en vägg av en pipranka. Bakom den finns cykelcarporten med arbetsbänk, grill och ett litet bord.
 
 
 
Mitt i luren finns en rundel som egentligen ska vara en gräskulle av olika grässorter och med en röd japansk fliklönn men annat har smugit sig in så klart ex. dagliljor, klöver, fetblad, blodtopp.
 
 
 
Högst upp mot lyssnardelen har vi ett fint plommonträd. Det är förmodligen sorten "Opal" och här under växer stor ormrot, prästkrage, temynta, julros, buskpion, alunrot, skuggbräcka, brunnäva, trädslinga, fingerört mm.
 
 
 
Det var baksidan med sina ca 130 kvm.
 
 
 
Imorgon är det fredagsbukettdags igen och så börjar ju SEMESTERN!
Trädgårdstitt del 3 tar vi på lördag och del 4 på söndag (cliffhanger någon?!)

1 kommentar:

Mina Gröna Tankar sa...

Jag hänger på!! Men jag måste ändå säga att din trädgård "gör sig" bättre i verkligheten än på bild. Magin i ditt gröna rum måste nog upplevas, det är dn underbar trädgård du har!