onsdag 10 juli 2013

Trädgårdstitt del 1

I söndags var sex av oss Vresrosor på "Vresrosrunda".
Vi besökte varandras trädgårdar under drygt 5 tim. Sen avslutade vi med middag på Restaurang Ocean.
Att få se alla trädgårdar i blompeak var så inspirerande och roligt.
 
Nu tänkte jag visa min lilla trädgård som en helhet, fast uppdelad ändå.
Brukar fota detaljer men ska försöka få till en översiktlig runda för er som vill kika. Har försökt fokusera på rabatterna och inte så mycket på om något ovidkommande i bild blir knasigt klippt eller så.
Vi börjar med baksidan i vänstervarv med huset i ryggen.
 
 
 
Landet som i mitt huvud kallas för "sovrumslandet" domineras nu av funkia, rhododendron, stjärnflocka, vaxklocka och kobrakalla. På våren syns undervegetationen med hasselört, spetsmössa, myskmadra, sockblomma, gulsippa mfl.
Rabatten ligger sommartid i husets skugga från kl. 11. Jorden som är mer torr än fuktig är lätt.
 
 
 
Så kommer terrassen som framför allt används vid frukost och kvällsmys, eller om det blåser hård sydvästlig vind.
 
 
 
Mot planket till grannen växer en älsklingsros "Mme Plantier". I vintras dog halva men nu kommer hon tillbaka med full kraft. Övriga växter är bla kaprifol, gullflocka, akleja, ormöga, liljekonvalj, parasollblad och bergsklint. Här är det ganska skuggigt och även här är jorden lätt.
 
 
 
Mot grönsakslandet växer strutbräken, pipranka, svärmors pion, kobrakalla, trädslinga, akleja, trebladsspira och klematisen "Jenny". På våren lyser vivorna ikapp med varandra här. Jorden skulle må gott av en förbättring med kompost för den är kompakt och ganska kall.
 
 
 
Grönsakslandet är svårodlat tycker jag. Förmodligen vill jag mer än det går att få ut av denna lilla plätt. I soligaste delen trivs kryddorna och det är jag glad för. Använder mer än gärna oregano, persilja, citronmeliss, lagerblad, dragon, timjan och mynta i matlagningen.
 
 
 
Äppelträdet "Ingrid Marie" har i sin lilla tårtbit sällskap av timjan, smultron, rabarber och gräslök.
Där det är mer skuggigt växer i år grönkål, brysselkål, bladamarant och ringblommor. Sen finns det morötter, dill, ärtor, bönor, pumpa och squash också. Vitlök sticker upp lite här och där.
 
 
 
Växthuset är det bästa som finns trots sin litenhet på knappa 5 kvm. Yviga rörelser göre sig icke besvär här inne. Lugn och ro och värme. I år camperar här sju olika tomater, två chilisorter, en tomatpaprika, basilika "en masse",två gurkor, en melon, två hibiskusar, 26 krukor pelargoner, två "Simply love",en citronverbena, en liten sittplats och miljoner myror som byter bokruka lite då och då.
 
 
 

 
 
 
 
Detta var halva baksidan. Imorgon fortsätter vi!

1 kommentar:

Marina sa...

Tar båda inläggen i ett :).
Gillar din trädgård! Jättekul att se så många bilder i helhet.

Kram