tisdag 18 augusti 2015

Dra lärdom

Grönsakslandet är äntligen en succé.


Början var förtvivlad lindrigt sagt.
Hade en vision, en dröm, en inre syn av att det skulle växa och knaka i odlingskaren och i bäddarna men det såg riktigt skralt ut en lång bit in i sommaren.
Men sen
EXPLOSION!


Potatisen, Maris Peers och Amandin, är grymma. Så in i vassens goda. Nästa år gör vi plats nån annanstans för potäter måste vi ha.


Den gula löken har vi inte skördat än men den lilla reapåsen för 20 kr var värd varenda sikin då all, nästan i alla fall, sättlök kommit upp.


Jordgubbar och vitlök är en bra kombo. Några liter bär blev det allt. Nu revar de sig så framtiden är säkrad vad gäller jordgubbar.


Vitlöken står fortfarande i jorden. En kollade vi tidigare men då hade den inte klyftat sig. Nu är det nog snart höstningsdax i alla fall men de små söta luftvitlökarna är ett så gulligt inslag i planteringen.


I odlingskaren väller det ut av mangold, grönkål, brysselkål, pak choi, bondbönor, rädisor som fått gå i blom. Mycket mycket för mycket!


Blev inget bra att försöka odla morötter och rödbetor i detta växtkaos. Nästa år ska grönkål och brysselkål sättas på annat ställe där de kan bre ut sig ohämmat.


Squashen, som jag nästan grät över för plantorna mådde så dåligt, växer som på ackord. Herre du milde! Ena dagen var det små söta squashisar på plantorna sen nästa dag låg två blimpar under varsitt blad på dryga två kilo vardera. Nu sätts fantasin och påhitteriet för matglädjen på prov.

Inga kommentarer: