Plockas (trixigt och stixigt)
Rensas (mindre kul men fokusera på målet)
Torkas (enkelt när varmluftsugnen på 50 grader gör jobbet)
Lagras (lyckligt)
Ätas (smarrigt)
Känner mig rik för i matkällaren bor tre proppfulla konserveringsglas med torkade nypon (tillsammans med åttabeningar i läskig storlek).
Nypon är c- och e-vitaminrika och fulla med karoten, nyttigt till tusen alltså.
Brukar göra nyponsoppa av mina mörkröda läckerbitar och gör då så här på en höft:
5 dl nypon och ca 1,5 l vatten.
Blötlägger bären (eller är det frukt?) i vattnet si så där 2-3 tim eller över natten, när jag kommer ihåg det. Sen får allt småputtra i 3 tim med lite omrörning allt emellanåt. Fiskar nyponen med en hålslev och pressar dem i en potatispress eller genom en sil. Samlar upp purén i en bunke. Sen får purén koka upp med "gamla" vattnet och så i med socker och honung tills det känns bra. Vi gillar inte för söt soppa. Reder av med 1-2 msk potatismjöl ihopskakat med lite vatten.
Easy peasy och supergott!
Några av nyponen fick inte plats i brukarna och de ska jag prova att mala. Malda nyponskal är hyfsat dyrt i affären så ... enkelt spartips med andra ord.
Av det malda gör jag te och filtopping när det känns rätt med lite vardagslyx (när förkylningen slår till kanske).
1 kommentar:
Härliga bilder! Nypon och honung måste ju kunna skrämma den elakaste förkylning på flykt! Jag får kanske plocka nypon och torka bara för att testa! Kramar P!
Skicka en kommentar