onsdag 15 oktober 2014

Happy

Plockas (trixigt och stixigt)
Rensas (mindre kul men fokusera på målet)
Torkas (enkelt när varmluftsugnen på 50 grader gör jobbet)
Lagras (lyckligt)
Ätas (smarrigt)


Känner mig rik för i matkällaren bor tre proppfulla konserveringsglas med torkade nypon (tillsammans med åttabeningar i läskig storlek).

Nypon är c- och e-vitaminrika och fulla med karoten, nyttigt till tusen alltså.


Brukar göra nyponsoppa av mina mörkröda läckerbitar och gör då så här på en höft:
5 dl nypon och ca 1,5 l vatten.
Blötlägger bären (eller är det frukt?) i vattnet si så där 2-3 tim eller över natten, när jag kommer ihåg det. Sen får allt småputtra i 3 tim med lite omrörning allt emellanåt. Fiskar nyponen med en hålslev och pressar dem i en potatispress eller genom en sil. Samlar upp purén i en bunke. Sen får purén koka upp med "gamla" vattnet och så i med socker och honung tills det känns bra. Vi gillar inte för söt soppa. Reder av med 1-2 msk potatismjöl ihopskakat med lite vatten.
Easy peasy och supergott!


Några av nyponen fick inte plats i brukarna och de ska jag prova att mala. Malda nyponskal är hyfsat dyrt i affären så ... enkelt spartips med andra ord.
Av det malda gör jag te och filtopping när det känns rätt med lite vardagslyx (när förkylningen slår till kanske).

1 kommentar:

Petra sa...

Härliga bilder! Nypon och honung måste ju kunna skrämma den elakaste förkylning på flykt! Jag får kanske plocka nypon och torka bara för att testa! Kramar P!