torsdag 11 april 2013

Träning & välmående 4

Frågor och svar
 
Får en del frågor när jag pratar träning så nu delar jag med mig av några av dem och mina svar.
 
 
 
"Vad är viktigast med träning?"
Det är att ha kul. Att det känns positivt. Inga måsten. Låt det ta tid, nya vanor och förändring kommer inte med ett fingerknäppning.
 
"Är du aldrig omotiverad?"
You bet I am! Som idag då jag ville ta en filt och bulla ner mig i soffan med en påse godis...
Då pratar jag med mig sjäv:
Anna du vet hur glad du är efter ett träningspass. Du vet vad bra du mår. Nu jäklar tar du dig i kragen. Det är ok att träna lite mindre tufft idag för det är bättre att köra passet än att låta bli. Bara sätt igång, tänk inte så mycket.
99 gånger av 100 funkar detta men det händer att kroppen skriker nej av olika anledningar och då går det att hoppa över och ta nya tag nästa dag.
 
 
 
"Vad är viktigast att träna?"
Utan tvekan korsetten!
Alltså mage och rygg. Här ska vi vara starka för att slippa få ont i ryggen, för att ha en bra kroppshållning, för att orka gå, stå, lyfta, sjunga mm.
Sit-ups kan alla göra. Vill man inte lägga sig på golvet funkar det faktiskt i början att sitta rak i ryggen på en stol med hel rygg. Pressa svanket mot stolsryggen  genom att spänna magmusklerna och lägger du händerna lätt på magen känner du att du gör rätt. Det funkar att göra i sängen också.
En man som jag visade detta sätt för kom efter ett tag och berättade att en kväll, när han och hustrun låg i sängen, sa högt: Nu tänker jag på Anna.
Tur att frugan känner mig.
 
"Variation?"
Jajamen!
Högintensivt - lågintensivt
Stora muskelgrupper - små muskelgrupper
Enkelt - svårt (svårt men utvecklande för hjärnan är korsande rörelser ex höger hand på vänster axel)
 
 
 
"Vad ska jag börja med?"
Tänk efter: vad du tycker
 är roligt, vad som skulle passa in i din livssituation, hur mycket tid det får ta, ute eller inne, enskilt eller i grupp.
Låt det ta tid. Ger du upp kan du alltid börja om.
 
Sen tycker jag det är viktigt med att berömma sig själv. Det låter skitknasigt men det är viktigt att tala om för sig själv när man gör något bra. Sen är det schysst att dela med sig av sin glädje för visst är det sant att delad glädje är dubbel glädje!
 

1 kommentar:

Marina sa...

Intressant även idag att läsa dina tankar om träning :)

Kram