måndag 19 september 2011

Ätbart 1

Veckans tema får bli lite smått och gott om det vi stoppar i oss.

Under många år var detta med att äta bara nödvändigt ont eller till och med högst onödigt i min värld.
När jag så flyttade ihop med Magnus väcktes matintresset så sakteliga.
Från barnsben har jag med mig att mat ska lagas från grunden för att bli god och nyttig.
Viktigaste matkunskapen mamma och pappa lärde ut var att krydda med kärlek.

För att få in variation och lust planerar jag kommande veckas meny varje söndag.
Det är en meny som helst ska innehålla
en soppdag
en vegetarisk rätt
en nyhet
och minst två fisk- eller skaldjursmiddagar.
Menyn ska vara glädjefull och behöver absolut inte följas slaviskt.

I fredags åt vi en nyhet:
Thailändsk lövbiffsallad.
Ett recept jag hittat i GP som presenterades av Mia Gahne.
Nu gör jag nästan alltid om recepten för att det ska passa oss och för att det är roligt att laga mat på det sättet.



För 4 personer:
500 g lövbiff skuret i strimlor
2 vitlöksklyftor skurna i bitar
2 cm ingefära i småbitar
saften av 2 lime
1 urkärnad röd chili (här tog jag egen orange)
2 msk japansk soja
1 msk fisksås
1 msk råsocker
2 msk rapsolja + extra till stekningen
1 strimlad rödlök (jag tog en liten gul lök)
1 dl cashewnötter (no, no för mig så det blev macadaminötter istället)
1 påse rucola
10 jordgubbar i bitar
½ gruka i bitar
1 kruka grovhacka koriander (valde persilja)
3 strimlade salladslökar.

Mixa vitlök, ingefära, limesaft, chili, soja fisksås, socker och olja.
Fräs rödlök i lite olja och tillsätt köttet och nötterna. Stek så att köttet blir så färdigt som du vill ha det.
Lägg på ett uppläggningsfat varvat med rucola, jordgubbar, gurka, koriander och salladslök.
Häll över dressingen.

Jag serverade ihop med nudlar.

3 kommentarer:

Mari sa...

Ser mumsigt ut!
Tack för ditt gula inlägg! Jag gick ju som bekant från att tro att jag inte gillar gult...flyttade därför ut alla gula växter till ett eget land...och så kom jag på att jag tycker väldigt mycket om gult. Nu funderar jag på om jag inte ska pytsa ut lite gula växter i perennlandet igen. Åhejåhå vad lånt det blev.
Kram på dig

Anna sa...

Åt nästan detta i fredags när vi kom hem från Spanien. Det blev hämtmat, Yum nuea (tror jag) thailändsk oxfile sallad, nästan samma innehåll. Jag bara älskar detta och får ha den ifred då övriga familjen ej gillar:-)

Kram
Anna

Marina sa...

Ser gott ut!

Jag är också uppväxt med mat lagad från grunden och det har jag fortsatt med (oftast).

Här görs matlistan på onsdagar eftersom jag sen brukar handla på torsdagar. Fisk minst en dag och soppa en dag ska det vara och sen vill jag gärna ha in något nytt också.

Kram!